середа, 23 жовтня 2013 р.

Цікаві традиції освідчень народів світу

Пропозиція руки та серця – одна з найбільш хвилюючих та незабутніх подій в житті кожної людини, не залежно від віку, національності, кольору шкіри та релігійних переконань. Однак традиції освідчень у різних народів світу – суттєво відрізняються, ось найцікавіші з них.


Освідчення в Кенії
Чоловік, що належить до племені Ренділле дарує дівчині, на якій він хоче одружитися, коралі. Якщо дівчина приймає подарунок, значить вона дає згоду на заручини. Батьки ж дівчини, у разі своєї згоди на шлюб дочки, зобов’язані подарувати їй підходящі прикраси до коралів.

Освідчення по-бразильськи
Згідно фольклору Бразилії, перед освідченням дівчині хлопець повинен пройти обряд становлення справжнім чоловіком – треба приборкати незагнузданого віслюка. А це завдання не з легких!

Пропозиція руки та серця на Філіппінах 
Філіппінські чоловіки, насамперед, повинні мати міцну статуру та бути вправними у стрільбі. Саме тому освідчення в цій країні відбувається так: якщо хлопець готовий до створення сім’ї, він кидає спис у парадні двері майбутньої нареченої, даючи зрозуміти, що він обрав саме її.


Звичаї освідчення в Індії та Китаї
Що стосується цих консервативних країн, то одним вміло кинутим списом не обійдешся. Крім того, тут не прийнято проявляти бурхливі емоції з приводу своєї закоханості. В Індії закохані відвідують домівки одне одного, спілкуючись за чаєм з закусками. В процесі довгого спілкування стає зрозуміло, наскільки хлопець та дівчина схожі, і тільки після обміну подарунками, пара вважається зарученою.

Що стосується Китаю, то в день заручин майбутні наречені дарують одне одному гроші, загорнуті в червоні конвертики, вино, чай, солодощі, та, в обов’язковому порядку, торт, прикрашений традиційними китайськими символами. Коли пара в Китаї лише заручилася,то вони носять каблучки на правій руці, а вступивши у шлюб – на лівій.


Освідчення за єврейськими традиціями
Після того, як хлопець запропонував дівчині одружитися та вдягнув каблучку на її пальчик, він випиває та розбиває чарку. Такий обряд свідчить про те, що створення нової сім’ї вже розпочато і вороття назад немає. Після цього молодий чоловік наступає на скло правою ногою та закликає гостей словами: «Мазл Тов!» побажати майбутнім нареченим щастя та удачі.

Пропозиція вийти заміж по-корейськи 
Корейським нареченим не так пощастило, як єврейським, адже каблучка з дорогоцінним каменем їм не світить. Замість цього корейські чоловіки, які значно простіше підходять до освідчення, випускають перед будинком майбутньої нареченої пару великих гусей, таким чином показуючи дівчині, що хочуть створити з нею сім’ю.


Освідчення в Англії
Якщо в Кореї жінки залишаються без каблучки, але хоч з парою гусей, то англійки в цьому питанні зайшли ще далі. Згідно стародавньої традиції, один день на чотири роки, а саме 29 лютого, жінка може сама запропонувати одружитися чоловікові. Подейкують, що чоловіки у цей день ні в якому разі не можуть відмовити жінці.

Традиційне українське освідчення
Варто сказати, що в нашій рідній Україні традиції освідчення не менш цікаві, ніж у інших народів. Згідно давніх звичаїв, процес освідчення розпочинається зі сватання, де присутня вся сім’я нареченої та вуйко або хресний батько нареченого. Саме родичі хлопця просять в знов-таки родичів дівчини віддати доньку заміж. Тут головне не отримати гарбуза (що означає відмову), якщо ж сватів запрошують до столу та пригощають, значить згода можлива.

Тільки після гощення, нареченого (який доти повинен стояти у сінях) кличуть до хати та виводять наречену. Коли молоді привселюдно погоджуються на шлюб, молода має пов’язати руку молодого хусткою, а руки старостів – рушниками. І тільки після виконання даного обряду наречені можуть вирушити до церкви на заручини.

Немає коментарів:

Дописати коментар