понеділок, 11 листопада 2013 р.

Що таке дрес-код?

Чи знайомі вам такі поняття, як "dress-code", "look" і "style"? За останні 100 років поняття дрес-код перекочувало з Лондона у всі великі міста світу, де протікає світське життя. У наш час це поняття активно використовують. Наприклад, свої власні дрес-коди встановлюють великі компанії, банки, супермаркети і навіть нічні клуби.

Dress-code у перекладі з англійської буквально означає "одяговий код", під яким прийнято розуміти профодяг або уніформу. Якщо в школі, гімназії чи коледжі прийнято носити форму, це значить, що даний одяг - dress-code. Чи потрібен він для того, щоб було зручно розпізнавати професійну приналежність і соціальний клас людини? Нерідко "дрескодування" рятувало життя людей. На війні, наприклад, солдати розпізнають супротивників перш за все за формою, оскільки можливості ближче роздивитися того, в кого стріляєш з автомата, просто немає.

Dress-code зобов'язує до стандартизації та чудово підходить для людей, які не звикли йти наперекір загальній масі. Однак для індивідуалістів, змушених, скажімо, на роботі дотримуватися певного стандарту одягу, є невелика можливість проявити себе.


Наприклад, класичний бізнес-костюм з краваткою можна "розбавити" сорочкою-хамелеоном. А медсестри можуть вибрати не горезвісний халат, а білий брючний костюм. Модна індустрія уніформи зараз розвинена.

Look все з тієї ж англійської перекладається як "вид" і позначає той чи інший модний образ або лінію одягу, яка активно просувається представниками fashion-індустрії. Look є варіацією костюма від одного модельєра або якимось загальним напрямком. Такому типу одягу віддають перевагу люди, що прагнуть застрахувати себе від можливості заробити славу не обізнаного в моді. Вони не завжди довіряють собі у виборі одягу і тому повністю покладаються на смак конкретного дизайнера. Звичайно, покупець вибирає сам, але обмежується певними марками та брендами. Наприклад, якщо в колекції pret-a-porter актуальним є ковбойський look, то вибір гардеробу буде відповідним: джинси, чоботи-козаки, коротка куртка, сорочка, майка або топ з символікою Дикого Заходу. Однак кожна модниця може віддати перевагу якимсь певним квітам верхнього одягу, аплікаціям на джинсах, формі блузки, не порушуючи при цьому єдності стилю.

Style перекладається як "стиль" є верхом індивідуалізму у виборі гардероба. Якщо dress-code - це максимум несвободи і обов'язковість, look - бажання здобути славу модника, але не виділятися з компанії таких самих, як ти, то style - це політ фантазії та створення своїх власних канонів моди.

Створити свій власний стиль - межа мрій будь-якої модниці. Але для цього необхідно володіти тонким смаком і чуттям. Можна "одягатися з ринку" та чудово виглядати. А можна напнути на себе гардеробчик look цього сезону з дорогого бутіка і розчинитися в натовпі інших красунь, які вважають себе супермодним. Цілком доречно згадати тут законодавицю моди - Коко Шанель. Ця приголомшлива жінка вигадала річ, незамінну в будь-якому жіночому гардеробі - маленьке чорне плаття. Її стиль зводив з розуму молоденьких дівчат, був у великій пошані також у більш зрілих жінок.

Діловий стиль - одяг для роботи та важливих зустрічей. Основні характеристики даного стилю: солідний, упевнений у собі, привабливий, той, що вселяє довіру, не без претензії на витонченість і елегантність.

Висока якість, лаконічні фасони та традиційні забарвлення - три кити, на яких тримається гарний діловий гардероб. Ідеальний одяг для офісу, це одяг, який не звертає на себе уваги ні господині, ні оточуючих її людей. Такі костюми відрізняються об'ємністю, тобто не сковують рухів, але в той же час дозволяють виглядати строго.

Діловий стиль або бізнec-стиль - це елегантність класичного стилю і зручність спортивного. Спортивний стиль подарував діловому вільну форму, застібку на блискавці, кнопки, рукав реглан, а класичний - строгість. Тканини можуть використовуватися найрізноманітніші, в основному класичні.


Найбільш діловими кольорами костюма чи сукні вважаються:

Темні:
  • темно-синій, 
  • темно-сірий,
  • коричневий,
  • чорний,
  • синьо-зелений;  
Світлі:
  • бежевий,
  • світло-сірий. 
Однак, не варто забувати, що всі ці три поняття досить умовні. Наприклад, солдатська форма на службі - це dress-code, а якщо в подібному обмундируванні зустрінеш молодь на вулиці або в клубі, то це вже обраний ними look - мілітарі.

Немає коментарів:

Дописати коментар